Wegańskie paluszki warzywne z groszkiem i marchewką

paluszki-warzywne

Na tapecie dzisiaj wegańskie paluszki warzywne. Te dzisiejsze są marchewkowo-groszkowe – mała historyjka z paluszkami warzywnymi „Frosty.” Są wegańskie i bezglutenowe…. Da się coś pysznego i odżywczego zrobić niedużym kosztem i niedużym nakładem czasu. Kaszę jaglaną trzeba sparzyć i ugotować w osolonej wodzie. Można od razu dorzucić kalafior – te dwa składniki będą spoiwem „paluszków.” Po zagotowaniu ugnieć kaszę z kalafiorem na puree. Marchewkę pokrój w kostkę i ugotuj. Dosyp razem z groszkiem do puree z kaszy i kalafiora. Nasze paluszki doprawiliśmy odrobiną curry. Pozostaje uformować „paluszki” lub po prostu kotleciki (z kotlecikami mniej zabawy :). Jeśli nie trzymają się dobrze, można dosypać mąki z ciecierzycy. My swoje paluszki panierowaliśmy w płatkach amarantusowych. Po usmażeniu na niewielkiej ilości oleju na tej samej patelni podsmażyliśmy delikatnie pokrojone w duże słupki cukinię i dynię. Do tego garść ziaren słonecznika i obiadek gotowy :) Takie paluszki można też upiec w piekarniku – troszkę więcej czasu ale za to mniej kalorii :D

Składniki:
250g kaszy jaglanej
1,5 puszki groszku
0,5 kg marchewki
0,2 kg kalafiora
mąka z ciecierzycy do ew. zagęszczenia masy „paluszkowej”
nasiona słonecznika
płatki amarantusu
curry, sól

Z tej ilości składników przygotujesz porcje na dwa obiadki dla trzech dorosłych osób. Można sobie podpieczone/podsmażone paluszki zamrozić :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>