Walka z nowotworem – pestki moreli

pestki-moreli

Zwykle nie zjadamy owoców w całości. Obieramy je ze skórki, pestki też wyrzucamy. Okazuje się jednak, że zarówno w skórce owoców, jak i w ich pestach znajduje się wiele cennych dla naszego organizmu subsstancji. W skórce owoca znajdziemy spore ilości błonnika i najwięcej witaminy C. A co z pestkami?

Dzisiaj trochę o pestkach – pestkach moreli. Pestki moreli bogate są w nienasycone kwasy tłuszczowe. Są doskonałym źródłem magnezu, białka i błonnika. Łagodzą kaszel i ułatwiają oddychanie. Znajdujący się w nasionach olej oferuje ogromną dawkę witaminy A, C i E, które są korzystne dla skóry suchej, podrażnionej lub dojrzałej. Sama witamina E jest także przeciwutleniaczem i neutralizuje wolne rodniki, które powodują uszkodzenia tkanek i komórek.

Ważnym składnikiem jąder moreli, jest także witamina B15. Pestki, dzięki zawartość kwasu salicylowego, wykazują również działanie bakteriobójcze. Gorzkie jądra pestek moreli zawierają amigdaliny (znane również jako amygdalin lub letril), potocznie nazywane witaminą B17. To właśnie amigdalina dodaje goryczy pestom nie tylko moreli, ale także jabłek, śliwek, pigwy czy wiśni.

W dzisiejszych czasach, kiedy jedną z najgroźniejszych przyczyn śmierci i chorób człowieka są nowotwory, witamina B17 okazuje się być substancją zbawienną, którą w przeszłości spożywano w znacznych ilościach w kaszach (w tym w kaszy jaglanej) czy włąśnie w pestkach owoców. Amigdalina w zetknięciu z enzymem (betaglukozydaza) obecnym w dużych ilościach w komórkach nowotworowych, zaś praktycznie niewystępującym w zdrowych, wytwarzać zaczyna cyjanek i aldehyd benzoesowy (w zdrowych komórkach zamienia się w glukozę). Obie te substancje niszczą komóki rakowe – i tylko je, nie szkodzą komórkom zdrowym, a przecież tak dokładnie powinna wyglądać kuracja w przypadku raka, nie zaś jak chemioterapia i radioterapia.

Gorzkie pestki moreli zawierają kwas cyjanowodorowy, który może prowadzić do zatruć w przypadku przekroczenia dziennego spożycia. Przechowywać w miejscach chłodnych i niedostępnych dla dzieci. Dlatego maksymalna dzienna ilość spożycia według UE, to 2 pestki moreli.

Jądra pestek moreli można zmielić. Pod taką postacią mogą być wykorzystywane jako dodatek do naszych potraw, zarówno zimnych jaki i ciepłych. Mielone pestki moreli możemy również dodawać do różnych koktajli oraz domowych dżemów.

Pamiętajcie, że najlepiej sięgać po te pochodzące z upraw ekologicznych – pomożemy sobie bez skutków ubocznych :) Dużo zdrowia w Nowym 2015 Roku!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>