Tortilla z jarmużem w sosie pomidorowym

tortile wege

Zimą trudno o „zieloność” na talerzu. Większość sezonowych roślin to korzenie :) Jest jednak jeden cudowny wyjątek – JARMUŻ. Jarmuż pięknie wygląda, ale to nie wszystko. Jest bogaty w białko, błonnik, witaminy A i K, zawiera sporo wapnia i potasu, który przy codziennym nadmiarze soli we wszystkim, co jemy, jest baaardzo potrzebny. Para sód-potas odpowiada za wymianę substancji przez błonę komórkową oraz rozprzestrzenianie się elektrycznych pobudzeń we włóknach nerwowych. 100 g jarmużu to 20% dziennego zapotrzebowania na żelazo!

Z jarmużu można wyczyniać cuda w kuchni, wystarczy się do niego przekonać :) My wyczarowaliśmy tortille z jarmużem i sosem pomidorowym. Przepis jak zwykle prosty, szybki i przyjemny… Na odrobinie oleju podsmaż drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Kiedy cebulka się zeszkli, dodaj posiekane liście jarmużu. Wlej odrobinę wody, żeby jarmuż się zblanszował. Dopraw kminkiem i oregano + pieprz i szczypta soli. Do tego dodaj czerwoną fasolkę lub groszek i kukurydzę. Możesz taki farsz odrobinę przemiksować. Całość przełóż na tortille, dodaj ew. sera żółtego, jeśli nie ma to być wersja wegańska. Tortille zwiń i przełóż na blachę i do pieca! 5-7 minut, 180 st.C i gotowe. Smacznego :)

Prosty sosik pomidorowy TUTAJ….

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>