Cudowne właściwości skórki z pomarańczy

skorki-pomaranczy

Pomarańcza to smaczny, soczysty owoc. Kto by się martwił skórkami, które przecież w porównaniu do miąższu nie reprezentują sobą nic wartościowego? I tutaj popełniasz błąd :) Skórki pomarańczy są bardzo podobne do skórek jabłek – większość składników odżywczych znajdziesz właśnie w nich.

Właściwości lecznicze
Skórki pomarańczy wg Ajurwedy są substancją gorzką (tikta) – poprawiają trawienie i przyspieszają metabolizm. Pomagają przy wzdęciach, zgadze, wymiotach i czkawce. Poprawiają apetyt i pomagają przy nudnościach.
Skórki pomarańczy pomagają również rozpuścić flegmę, łagodzą kaszel i objawy astmy.
Większość tych cudownych właściwości ma swoje źródło w olejkach eterycznych, które działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. jeden z tych olejków – limonen – pozwala złagodzić gazy i reguluje perystaltykę jelit. Badania pokazują, że skórki z pomarańczy radzą sobie również z cholesterolem i trigicerydami (tłuszcze proste odkładające się w naszej tkance tłuszczowej). Oznacza to, że są zalecane dla osób zmagających się z otyłością i wysokim poziomem cholesterolu. W skórkach pomarańczy znajdziesz również sporo hesperydyny (glikozyd hesperetyny dawniej nazywany witaminą P2). Ten związek organiczny pomaga walczyć z nowotworami jelita grubego i osteoporozą.
Olejki eteryczne znajdujące się w skórce pomarańczy działają uspokajająco – łagodzą nerwowość i pomagają zasnąć. Możesz takie skórki wsypać do swojej kąpieli lub dodaj do swojej ulubionej herbaty – poprawisz sobie samopoczucie i zaśniesz bez problemów.

Piękne ciało
Jeśli masz tłustą cerę, wcierając w nią delikatnie pomarańczową skórkę sprawisz, że twoja skóra będzie gładsza i delikatniejsza. Suszona skórka z pomarańczy to z kolei doskonały, naturalny peeling dla skóry. Taki pomarańczowy peeling pomoże pozbyć się również plam i odbarwień.
Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym, antybakteryjnym i antygrzybicznym skórka z pomarańczy pomaga również przy trądziku.
Jeśli chcesz pozbyć się z domu nieprzyjemnego zapachu, ugotuj skórki z kilku pomarańczy (możesz dodać trochę cynamonu lub goździków). Taki wywar możesz stosować jako olejek zapachowy.

Skórki pomarańczy w kuchni
Skórki pomarańczy mogą być doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Wysuszone absorbują wilgoć np. z brązowego cukru. Wystarczy je dodać do pojemniczka. Są doskonałym dodatkiem do ciast i słodyczy i prawdziwą bombą witaminy C.

Pamiętaj, że skórka z pomarańczy to magazyn dla wszystkich pestycydów, hemicydów etc. Generalnie w porównaniu do innych owoców przy uprawach pomarańczy używa się niewielkiej ilości tych trujących substancji. Te z upraw ekologicznych nie zawierają ich w ogóle. Jeśli nie masz dostępu do tych BIO, możesz oczyścić pomarańcze zanurzając je w miksturze wody z sokiem z cytryny i białego octu – 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka octu i szklanka wody. My polecamy nasze pomarańcze sycylijskie z In Campagna :)

2 thoughts on “Cudowne właściwości skórki z pomarańczy

    • admin says:

      Jak je podsuszyć i dodać do ciasteczek np. takich kruchych owsianych czy innych, to mmmm :) Albo i bez podsuszania :) W niedzielę przepis będzie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>